Wat is non verbale communicatie?

“Communiceren zonder taal te gebruiken” of “niet door middel van taal” (van Dale) zijn definities die je tegenkomt als het gaat om non-verbale communicatie. Deze manier van communicatie omvat veel verschillende vormen. Van aanrakingsgedrag tot aan gezichtsexpressies die we zelf nauwelijks kunnen beïnvloeden. Juist daarom is non verbale communicatie zo’n fascinerend onderwerp! Eén ding is zeker; het grootste deel van non-verbale communicatie is universeel. Wat betekent dat je deze vorm van communicatie op dezelfde manier kan interpreteren, ook al is er sprake van verschil in cultuur, geslacht of leeftijd. Op de vraag hoe universeel de betekenis van een non verbaal signaal eigenlijk is, hebben we een uitgebreid artikel geschreven.

Verschil non-verbale communicatie en verbale communicatie

Meestal gaat verbale en non verbale communicatie samen. Zeker wanneer twee of meer personen in één ruimte aanwezig zijn. Er kan ook sprake zijn van alleen verbale communicatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het sturen van een mail wanneer je hier alleen tekst in zet. Maak je ook gebruik van zogenaamde emoji’s, dan valt dat eigenlijk onder non-verbale communicatie aangezien dat geen woorden zijn. Er ontstaat wel eens verwarring over bellen. Ook al zie je elkaar niet, er is wel degelijk sprake van non verbale communicatie. Want stemgebruik is wel non-verbaal. Dus wanneer je bijvoorbeeld zucht, je stem verheft of sneller gaat praten is dat non-verbaal.

Lichaamstaal, als onderdeel van non verbale communicatie, geeft een extra dimensie aan verbale (woordelijke) communicatie. Je laat met non-verbale communicatie veel meer zien wat je nou écht bedoeld of welke intenties je hebt in combinatie met wat je uitspreekt. Over non verbale communicatie heb je veel minder controle dan over gesproken woorden. Je kunt eerst goed nadenken over wat je zegt, maar je kunt bijvoorbeeld lastiger controleren wat er met je handen gebeurt op het moment dat je deze woorden uitspreekt. Dat is tot een bepaalde mate wel te trainen. In onze trainingen gaan we bijvoorbeeld dieper in op de non-verbale signalen die je zelf gebruikt en wat het effect daarvan is op wat je uitstraalt. Zodra je je daarvan bewust bent, kun je veel meer kracht bijzetten bij het verhaal dat je wilt vertellen.

Verschil non-verbale communicatie en lichaamstaal

Er ontstaat vaak verwarring over het verschil hiertussen. Lichaamstaal en non-verbale communicatie wordt vaak als hetzelfde gezien, maar is niet hetzelfde. Sterker nog, lichaamstaal en non-verbale communicatie zijn twee heel verschillende categorieën! Lichaamstaal is een onderdeel van non verbale communicatie. Zo valt proxemics, stemgebruik en de kleding die iemand draagt bijvoorbeeld wel onder non-verbale communicatie, maar niet onder lichaamstaal! Ook lichaamstaal bevat weer allerlei onderdelen, denk maar eens aan het gebruik van je handen, maar ook aan hoe je voeten staan.

Spiertrekkingen in het gezicht worden meestal niet gerekend tot lichaamstaal, omdat ze niet in het lichaam zitten, maar zijn wel onderdeel van non verbale communicatie. Het begrip non-verbale communicatie is dus erg breed. Wil je nog meer te weten komen over de verschillen? Dan raden we je aan het gesprek tussen onze trainer Henry en lichaamstaalexpert Denise Dechamps te lezen of te bekijken!

Waarom is non-verbale communicatie belangrijk?

Non-verbale communicatie is belangrijk omdat het veel meer zegt over jouw intenties, gevoelens en emoties dan dat verbale communicatie dat doet. Het zegt eigenlijk wat je echt vindt en voelt. Woorden zijn daar slechts een selectie van. Denk maar eens aan de uitspraak “Je gezicht spreekt boekdelen”. Het laat zien wat je vindt, maar je spreekt dit niet uit.

Ook voor zakelijke doeleinden is non-verbale communicatie heel erg belangrijk. Met non-verbale signalen kun je bijvoorbeeld jouw verhaal kracht bijzetten. Het op de juiste manier inzetten van deze vorm van communicatie kan helpen in sales gesprekken, presentaties, sollicitatie gesprekken, onderhandelingen, etc. In onze trainingen zien we dan ook regelmatig sales-medewerkers, leidinggevenden, HR-personeel of sprekers terug. Maar ook zorgpersoneel, die bijvoorbeeld goed de emoties van patiënten willen kunnen lezen en een betere verbinding aan willen gaan met hen.

Minimaal 60% van onze communicatie non-verbaal! Dit deel zorgt er voor dat je bijvoorbeeld overtuigend overkomt, zelfverzekerd bent of een gunfactor hebt.

Non-verbale communicatie voorbeelden

Er zijn ook situaties te bedenken waarin je alleen non-verbale communicatie gebruikt. Stel je maar eens voor dat je in een ruimte staat met veel lawaai, of juist een hele stille ruimte. Wanneer je dan met iemand probeert te communiceren op afstand, zul je ongetwijfeld alleen non-verbale communicatie gebruiken. Denk maar eens aan zwaaien, lachen, of zelfs dansen zonder daarbij spraak te gebruiken. Dat is slechts een voorbeeld waarbij er alléén gebruik wordt gemaakt van non verbale communicatie, maar er zijn natuurlijk ontelbaar veel voorbeelden van situaties waarin non-verbale signalen en verbale communicatie wordt gebruikt.

Het is overigens goed om te weten dat de werking en de invloed van veel non-verbale signalen wetenschappelijk is onderzocht en vastgesteld. We kunnen zelfs met zekerheid zeggen dat onze gehele non-verbale communicatie, betrouwbaarder is dan onze woorden. We leggen uit hoe dat zit in een uitgebreid artikel waarin we de vraag beantwoorden; “Hoe kan het dat lichaamstaal betrouwbaarder is dan wat wij zeggen?”.

Non verbale communicatie oefeningen

Je kunt niet continu alle non-verbale signalen onder controle houden. Wanneer je er teveel op gaat letten of probeert alle signalen die jij geeft constant te beheersen, kom je juist onnatuurlijk over. Dat leidt in veel situaties tot een deuk in het vertrouwen of een mindere verbinding met een ander persoon. De ander begrijpt jou simpelweg niet.

In onze trainingen doen we vooral veel oefeningen, waardoor de deelnemers echt kunnen ervaren hoe het nou werkt. Het uitgangspunt is dat je het na het afronden van een training gemakkelijk in kunt zetten in de praktijk, zonder daarbij je authenticiteit te verliezen. We delen de oefeningen in, in twee onderdelen; het lezen van lichaamstaal van iemand anders en jouw eigen lichaamstaal. We zijn ons vaak niet helemaal bewust van onze eigen lichaamstaal en wat het effect daarvan is, maar dat valt goed te oefenen!

Non verbale communicatie training

Wil jij je verdiepen in de wereld van non-verbale communicatie en weten hoe je dit in de praktijk kunt inzetten? Wil je betere gesprekken voeren, beter overkomen en uiteindelijk een betere verbinding aangaan met jouw omgeving? Dan is het voor jou interessant om een training te volgen. We bieden verschillende mogelijkheden aan. De meest laagdrempelige vorm van training is onze online Lichaamstaal Fundamentals training. Dit is een online videotraining die bestaat uit verschillende modulen. Je kunt deze modules altijd en overal bekijken!

Wil je een fysieke non-verbale communicatie cursus volgen, dan kun je starten met onze Lichaamstaal Professional training. Hierbij volg je twee live trainingsdagen en krijg je nog 3 maanden lang oefeningen en opdrachten.

Heb je de Lichaamstaal Professional afgerond? Dan bieden we de mogelijkheid om je nog verder te verdiepen in de Lichaamstaal Master training. We gaan hierbij ook echt in de praktijk oefenen, dus buiten de trainingsruimte!

Wil je meer weten over onze trainingen of heb je vragen? Neem contact op met Berna!

Dit zeggen onze deelnemers

Hein Heijen

Academie voor Gedragskennis Expert Toegepaste Neuromarketing en Beïnvloedingspsychologie
Hein Heijen
Ik heb Denise twee keer gezien als spreker in het AFAS Theater. Denise is van kop tot teen een gepassioneerde vakvrouw. Ik ben onder de indruk van haar manier van presenteren; gestructureerd, overzichtelijk. De directe toepasbaarheid, op alle gebieden van zakelijk tot privé, is groot. Denise haar manier van presenteren is uniek, dynamisch en 'speels', ze is authentiek en congruent. Haar eigen bewuste en onbewuste lichaamstaal laat duidelijk zien: this girl walks her talks!

Jortijn Bijl

AFAS Marketing Manager
Jortijn Bijl
Ik heb een presentatie van Denise mogen bijwonen over body language en daarna een tweedaagse training gevolgd. Zowel de presentatie als de tweedaagse training hebben me al mooie handvatten gegeven om mijn dagelijks werk beter te kunnen doen! Daarnaast heeft Denise de capaciteit om soms ietwat moeilijke materie makkelijk en begrijpbaar uit te leggen, waardoor de theorie ook direct in de praktijk toe te passen is. Met body language ben je echter nooit uitgeleerd, vandaar dat ik ook haar vervolgtraining, de Master, zeer zeker ga volgen! Ik raad iedereen aan die op professioneel vlak contact heeft met mensen, trainingen of presentaties van Denise bij te wonen!

Huib Boissevain

Annexum CEO
Huib Boissevain
De cursus Body Language Professional is een echte aanrader! In twee dagen krijg je inzicht hoe beter te kijken naar de lichaamstaal van jezelf en anderen informatie geeft, hoe je overkomt en wat je leert over anderen. Op een hele leuke manier maak je kennis met diverse methoden en technieken. Denise is echt deskundig en laat met allerlei leuke voorbeelden zien dat je veel meer kan waarnemen dan je denkt. Een heel plezierige docente. Ik heb met plezier meegedaan en ga zeker verder met het ontwikkelen van mijn kennis over Body Language.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!