Naast dat het goed is om te weten wat jouw kwaliteiten en ambities zijn, is het belangrijk dat je dat ook goed kan overbrengen. En hierbij speelt niet alleen verbale communicatie een rol, maar de juist non-verbale communicatie bepaalt hoe jouw boodschap overkomt en is voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor de indruk die je achterlaat.

In dit artikel vertellen we je meer over de betekenis van profileren en hoe het gebruiken, en kunnen lezen van lichaamstaal hierbij een grote rol speelt.

Profileren betekenis

Profileren betekent dat je de aandacht op jezelf of op een bepaald aspect van jezelf vestigt (Van Dale). Wanneer je je goed weet te profileren, behaal je sneller jouw doelen en ben je succesvoller. Om jezelf meer naar voren te kunnen schuiven zonder authenticiteit te verliezen, zijn een aantal zaken belangrijk;

  • Leer jezelf kennen
  • Wees je bewust van je gesproken woorden
  • Wees je bewust van jouw eigen lichaamstaal
  • Luister naar de gesproken woorden van jouw gesprekspartner
  • Focus op de non-verbale signalen van jouw gesprekspartner

Wat is profileren?

Profileren betekent dus niet dat je alleen op jezelf moet letten, maar juist ook op jouw publiek of jouw gesprekspartner(s). Ga de verbinding aan met jouw collega’s, potentiële klant of stakeholders. Dat kan bijvoorbeeld door het juist inzetten en kunnen interpreteren van lichaamstaal. In het vervolg van dit artikel duiken we daarom dieper in op de vraag hoe non-verbale communicatie ervoor kan zorgen dat jij je beter kunt profileren.

Jezelf profileren

Door jezelf beter te profileren, kun je je onderscheiden van de rest. Die ambitie past echter niet bij de meeste Nederlanders en de uitspraak ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Maar niets is minder waar. Ook als je er niet bewust bij stil staat, profileer jij jezelf. Wanneer je niet zo goed weet wat je uitstraalt en wat je wilt bereiken, kun je lastig te peilen zijn. Daarom vinden we de ene persoon warm en vriendelijk en de ander juist kil en afstandelijk.

Waarom zou je jezelf krachtig willen profileren?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom je juist wél positief zou willen opvallen in de massa. Je wilt bijvoorbeeld graag doorgroeien als persoon, de volgende stap zetten in jouw carrière, of meer erkenning krijgen voor jouw werk. Niet voor niets is 45% van de Nederlanders geneigd op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever bij onvoldoende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, blijkt uit onderzoek.

Persoonlijk profileren helpt je om door te groeien. Maar doorgroeien kan alleen als je een duidelijk doel voor ogen hebt. Deelnemers van onze interactieve lichaamstaal trainingen, waarbij profiling een belangrijk onderdeel vormt, hebben bijvoorbeeld de volgende ambities;

Non-verbale communicatie en jezelf profileren is dus sterk aan elkaar verbonden. We gaan vanaf hier dieper in op hoe jij jezelf beter kunt profileren door non-verbale signalen te lezen bij anderen en je eigen lichaamstaal effectief in te zetten.

Hoe jezelf profileren met behulp van lichaamstaal?

Profileren begint met zelfinzicht en zelfkennis in de breedste zin van het woord. Naast het feit dat je goed moet weten waar jouw kracht ligt en wat jouw kwaliteiten zijn, moet je dit ook goed over kunnen brengen. Dat is tegelijkertijd waar het probleem zich voordoet. Veel mensen laten namelijk het overgrote deel van hun boodschap aan het toeval over. Dat komt omdat de focus vooral ligt op de gesproken woorden, terwijl minimaal 60% van onze communicatie bestaat uit non-verbale signalen. Maar wanneer je alleen je tekst voorbereid benut je dus maximaal 40% van je communicatie en juist niet het deel dat het grootste effect heeft op hoe jij en je boodschap overkomen. En uit onderzoek blijkt dat mensen vaak maar weinig onthouden van wát je zegt, maar heel goed welk gevoel ze bij je hadden.

#1 Leer jezelf kennen
Je bent je vaak niet bewust van je eigen lichaamstaal, maar het heeft een groot effect op hoe anderen jou en jouw boodschap ervaren en erop zullen reageren. Inzicht in je eigen lichaamstaal creëert grip op je uitstraling, gesprekken en de resultaten daarvan.

Binnen onze trainingen besteden we hier veel aandacht aan. We analyseren, samen met de andere deelnemers, welke non-verbale signalen jij vaak (onbewust) gebruikt en aan welke aspecten van jouw uitstraling, die signalen ten grondslag liggen. En dat kan soms een beetje confronterend, maar zeer waardevol zijn!

#2 Wees je bewust van jouw eigen lichaamstaal
In hoeverre straal jij uit wie jij écht bent? En hoe interpreteren anderen dit? Uit onderzoek blijkt dat jouw lichaamstaal en eigen indruk gemiddeld voor 74% overeenkomt met jouw persoonlijkheid. Een deel, bijna een kwart!, wordt dus verkeerd geïnterpreteerd! Het is dus goed om erachter te komen welke karaktereigenschappen jij van jezelf zichtbaar wilt maken.

In onze Lichaamstaal Professional training gaan we actief aan de slag met jouw uitstraling. We leren je op basis van ons 3P model hoe je je lichaamstaal op een natuurlijke manier kunt aanpassen met het oog op jouw doel. Daarnaast oefen je en krijg je feedback van andere deelnemers, dat vaak waardevolle inzichten oplevert.

#3 Wees je bewust van jouw verbale communicatie
Uiteraard kun je jezelf ook beter profileren door de juiste woorden te kiezen. Je kunt een gesprek beïnvloeden door bepaalde woordkeuzes te maken tijdens het gesprek of daar vooraf al over na te denken. Het is echter een stuk lastiger om te controleren wat er op dat moment bijvoorbeeld met je handen gebeurt.

#4 Focus ook op jouw gesprekspartner(s)
Jezelf profileren kan zowel middels verbale als non-verbale communicatie. Communicatie is een interactie en is dus minimaal tweezijdig. Naast jouw eigen communicatie is het daarom ook belangrijk om goed naar jouw gesprekspartner te luisteren. In onze visie doe je dat met oren én ogen.

Binnen onze communicatie ligt de focus voornamelijk op de manier waarop je iets zegt. De snelheid waarmee je praat, je gezichtsuitdrukking, je intonatie en toonhoogte zijn enkele voorbeelden van non-verbale signalen. Uit deze signalen haalt het menselijk brein informatie over de boodschap en de zender. Wanneer je meer aandacht besteedt aan het lezen van de ander, haal je meer informatie op en kom je vaak sneller tot de kern van het gesprek, waardoor je effectiever communiceert.

Online profileren en lichaamstaal

We communiceren tegenwoordig steeds vaker online met elkaar, met name in zakelijke context. Hierdoor kan het lastiger zijn om jezelf op de juiste manier te profileren. In veel gevallen voelt het namelijk niet als een écht gesprek. Dat komt onder andere doordat er minder non-verbale signalen te zien zijn. Het brein raakt daardoor in verwarring. Door het toepassen van deze 3 tips kun je ervoor zorgen dat je je ook online beter kunt profileren en een videogesprek zoveel mogelijk te laten voelen als écht contact.

Training jezelf profileren

Wil jij je jezelf verder ontwikkelen? Door jezelf op de juiste manier te profileren door het effectief inzetten van jouw lichaamstaal, haal je het optimale uit jouw communicatie. Hierdoor kom je krachtiger over en laat je zien wie je écht bent.

Online training

We bieden verschillende trainingen aan. De meest laagdrempelige vorm van training is onze online Lichaamstaal Fundamentals training. Dit is een online videotraining die bestaat uit verschillende modulen. Je kunt deze modules altijd en overal bekijken, ook op je mobiele telefoon!

Het is goed om te weten dat deze training geen fysieke oefeningen bevat. Hierdoor krijg je geen feedback op jouw lichaamstaal van andere deelnemers. Wil je echt goed inzicht in jouw uitstraling en dat van anderen? Dan raden we een van de volgende trainingen aan.

Lichaamstaal Professional training

Wil je een fysieke training volgen, dan kun je starten met onze Lichaamstaal Professional training. Hierbij volg je twee live trainingsdagen en krijg je nog 3 maanden lang oefeningen en opdrachten. Wil je weten wat je precies gaat leren in deze training en hoe het programma eruit ziet? Download dan de gratis brochure op de trainingspagina!

Word een Master!

De meeste mensen kiezen ervoor om de Lichaamstaal Professional en Lichaamstaal Master training te volgen om niet alleen hun kennis te vergroten, maar vooral ook dit om te zetten in praktijkvaardigheden. In de Lichaamstaal Master gaan we ook echt in de praktijk oefenen, dus buiten de trainingsruimte!

Wil je meer weten over onze trainingen of heb je vragen? Neem contact op met Berna! Start direct een gesprek via onze chatfunctie rechtsonder het scherm of via WhatsApp, stuur een e-mail of plan een video-call!

Dit zeggen onze deelnemers

Hein Heijen

Academie voor Gedragskennis Expert Toegepaste Neuromarketing en Beïnvloedingspsychologie
Hein Heijen
Ik heb Denise twee keer gezien als spreker in het AFAS Theater. Denise is van kop tot teen een gepassioneerde vakvrouw. Ik ben onder de indruk van haar manier van presenteren; gestructureerd, overzichtelijk. De directe toepasbaarheid, op alle gebieden van zakelijk tot privé, is groot. Denise haar manier van presenteren is uniek, dynamisch en 'speels', ze is authentiek en congruent. Haar eigen bewuste en onbewuste lichaamstaal laat duidelijk zien: this girl walks her talks!

Jortijn Bijl

AFAS Marketing Manager
Jortijn Bijl
Ik heb een presentatie van Denise mogen bijwonen over body language en daarna een tweedaagse training gevolgd. Zowel de presentatie als de tweedaagse training hebben me al mooie handvatten gegeven om mijn dagelijks werk beter te kunnen doen! Daarnaast heeft Denise de capaciteit om soms ietwat moeilijke materie makkelijk en begrijpbaar uit te leggen, waardoor de theorie ook direct in de praktijk toe te passen is. Met body language ben je echter nooit uitgeleerd, vandaar dat ik ook haar vervolgtraining, de Master, zeer zeker ga volgen! Ik raad iedereen aan die op professioneel vlak contact heeft met mensen, trainingen of presentaties van Denise bij te wonen!

Huib Boissevain

Annexum CEO
Huib Boissevain
De cursus Body Language Professional is een echte aanrader! In twee dagen krijg je inzicht hoe beter te kijken naar de lichaamstaal van jezelf en anderen informatie geeft, hoe je overkomt en wat je leert over anderen. Op een hele leuke manier maak je kennis met diverse methoden en technieken. Denise is echt deskundig en laat met allerlei leuke voorbeelden zien dat je veel meer kan waarnemen dan je denkt. Een heel plezierige docente. Ik heb met plezier meegedaan en ga zeker verder met het ontwikkelen van mijn kennis over Body Language.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!