Jouw prangende vraag over non-verbale communicatie beantwoord!

Heb jij een brandende vraag over non-verbale communicatie waar je altijd al antwoord op wilde? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! We starten met een nieuw concept: de vraag van het moment. In deze blog staat telkens een prangend onderwerp van een van onze volgers centraal. Denk aan de betekenis van een bepaald signaal wat je vaak bij je collega of naaste terugziet of vragen over de baseline, leugendetectie of micro-expressies.

Deze week de vraag van Marieke: “Wat is het verschil tussen lichaamstaal en non-verbale communicatie?” Onze trainer Henry en founder Denise, gaan hierover samen het gesprek aan.

”De termen ‘lichaamstaal’ en ‘non-verbale communicatie’ worden vaak door elkaar gebruikt of benoemd. Terwijl het wel echt iets anders is, het zijn twee verschillende dingen”, vertelt Denise.


Lichaamstaal vs. non-verbale communicatie
”Lichaamstaal is namelijk een onderdeel van non-verbale communicatie”, licht Henry toe. ”Zoals er nog veel meer onderdelen zijn die onder non-verbale communicatie vallen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan stemgebruik of proxemics. Dit laatste is o.a. de afstand en nabijheid tussen mensen. Maar ook de uiterlijke vertoning valt onder non-verbale communicatie, zoals bijvoorbeeld de kleding en sieraden die iemand draagt.”

Non-verbale communicatie is dus een hele grote groep, waaronder ook lichaamstaal valt. Het is dus niet hetzelfde. Onder de categorie ‘lichaamstaal’ valt ook weer vanalles. Denk aan hoe je zit, hoe je je handen gebruikt, hoe je voeten staan. Maar ook de stand van je hoofd kan hieronder vallen. Onder lichaamstaal kan je namelijk alles verstaan wat je non-verbaal met je lijf en in je houding doet.

“Lichaamstaal en non-verbale communicatie zijn twee heel verschillende categorieën.” – Denise

 

Maar, vertelt Denise: ”Er zijn ook weer onderdelen die juist niét onder lichaamstaal vallen” zoals bijvoorbeeld micro-expressies: de kleine spiertrekkingen in het gezicht die je ware emoties laten zien. Deze expressies komen alleen voor in het gezicht en dus niet in het lichaam. Daarom worden deze meestal niet tot lichaamstaal gerekend, maar wel tot non-verbale communicatie.

Zo zijn er nog veel meer signalen en onderdelen die geen lichaamstaal zijn, maar wel non-verbale communicatie. Zoals verschillende aspecten in de stem, denk aan: intonatie, volume, snelheid, zuchten of je adem inhouden. Dit noemen we ook wel ‘Stemgebruik’ of paralinguïstisch gedrag. Dit is alles wat je met je stem doet behalve de woorden die je kiest. Die zijn verbaal, woordelijk en vallen dus niet onder non-verbaal gedrag. Hoe hard je praat, de snelheid waarmee je dat doet en de intonatie, zijn wél allemaal onderdelen van non-verbale communicatie.

Als we verder kijken naar de bovenkant van het gezicht, zijn ook iemands knipperfrequentie, oogcontact/bewegingen en pupil-veranderingen, als overige gezichtsuitdrukkingen en macro-expressies, hier een onderdeel van. Dit zijn allemaal uitingen van non-verbale communicatie, die niet onder lichaamstaal vallen. Zoals je merkt, is non-verbale communicatie dus een super breed begrip.

Aanrakingsgedrag
”Aanrakingsgedrag is ook een vorm van non-verbale communicatie”, legt Henry uit. ”Deze vorm van aanraking zie je vaak voorkomen met de handen of armen, maar ook andere delen van het lijf. Denk maar eens aan de eerste indruk. Dan zie je aanraking terug in de vorm van een handdruk. Ook de high five of ellenbooggroet vallen hieronder.”

Bij mensen die dichter bij je staan of bij meer intieme relaties, vertaald deze vorm van contact maken zich bijvoorbeeld in het aanraken van de schouders, het geven van knuffels of het troosten van de ander.

Aanrakingsgedrag kun je ook bij jezelf terugzien. Hierbij raak je dus jezelf aan, vaak grotendeels onbewust. Denk dan aan het wrijven met de hand in je hals of op je arm, bij bijvoorbeeld spanning of ongemak. Deze aanrakingen worden ook wel manipulatoren, adaptoren, pacifiers of ‘zelftroosting-signalen’ genoemd. Deze gedragingen worden meestal juist wél weer tot een vorm van lichaamstaal gerekend doordat je simpel gezegd, je houding en manier van bewegen, oftewel je lichaamstaal, aanpast.

Benieuwd geworden naar dit onderwerp en wil je nog meer leren? kijk de gehele video nu via ons youtube kanaal!

Enthousiast geworden?

In onze trainingen leren we je alles over hoe lichaamstaal zich tot non-verbale communicatie verhoudt. Ben je benieuwd? Kijk dan eens op deze pagina’s wat je allemaal gaat leren: Lichaamstaal Fundamentals Training of wordt een echte Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training.

Zien we je snel?

Lichaamstaaltraining voor uw organisatie?

Dit zeggen onze deelnemers

Hein Heijen

Academie voor Gedragskennis Expert Toegepaste Neuromarketing en Beïnvloedingspsychologie
Hein Heijen
Ik heb Denise twee keer gezien als spreker in het AFAS Theater. Denise is van kop tot teen een gepassioneerde vakvrouw. Ik ben onder de indruk van haar manier van presenteren; gestructureerd, overzichtelijk. De directe toepasbaarheid, op alle gebieden van zakelijk tot privé, is groot. Denise haar manier van presenteren is uniek, dynamisch en 'speels', ze is authentiek en congruent. Haar eigen bewuste en onbewuste lichaamstaal laat duidelijk zien: this girl walks her talks!

Jortijn Bijl

AFAS Marketing Manager
Jortijn Bijl
Ik heb een presentatie van Denise mogen bijwonen over body language en daarna een tweedaagse training gevolgd. Zowel de presentatie als de tweedaagse training hebben me al mooie handvatten gegeven om mijn dagelijks werk beter te kunnen doen! Daarnaast heeft Denise de capaciteit om soms ietwat moeilijke materie makkelijk en begrijpbaar uit te leggen, waardoor de theorie ook direct in de praktijk toe te passen is. Met body language ben je echter nooit uitgeleerd, vandaar dat ik ook haar vervolgtraining, de Master, zeer zeker ga volgen! Ik raad iedereen aan die op professioneel vlak contact heeft met mensen, trainingen of presentaties van Denise bij te wonen!

Huib Boissevain

Annexum CEO
Huib Boissevain
De cursus Body Language Professional is een echte aanrader! In twee dagen krijg je inzicht hoe beter te kijken naar de lichaamstaal van jezelf en anderen informatie geeft, hoe je overkomt en wat je leert over anderen. Op een hele leuke manier maak je kennis met diverse methoden en technieken. Denise is echt deskundig en laat met allerlei leuke voorbeelden zien dat je veel meer kan waarnemen dan je denkt. Een heel plezierige docente. Ik heb met plezier meegedaan en ga zeker verder met het ontwikkelen van mijn kennis over Body Language.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!