Authentiek communiceren gaat hand in hand met je non-verbale communicatie

In hoeverre straal jij uit hoe je écht van binnen bent? En interpreteren anderen dit ook op die manier? Uit onderzoek blijkt dat een eerste indruk gemiddeld voor 74% accuraat is met je persoonlijkheid. Zeker een kwart wordt dus verkeerd geïnterpreteerd. Wie ben jij van binnen? Welke karaktereigenschappen wil jij van jezelf zichtbaar maken? En hoe kun je er zelf voor zorgen dat dit ook zo op je omgeving overkomt? Je leest het in dit artikel.

Authentieke communicatie aan de hand van de drie P’s

Non-verbaal communiceren zonder je authenticiteit te verliezen houdt in dat jouw lichaamstaal en non-verbale signalen in overeenstemming zijn met je persoonlijkheid. Het gaat er dus om dat wat je doet en uitstraalt, ook daadwerkelijk bij jou past, vertelt Denise. En dat is precies het stukje waar mensen soms moeite mee hebben. Hoe kun je authentiek zijn, als je je bewust bent van je eigen lichaamstaal?

Bovendien wil niet iedereen in elke setting hetzelfde uitstralen. Geregeld krijgen wij de vraag of het aanpassen van lichaamstaal, en daarmee je uitstraling, niet automatisch betekent dat je jouw authenticiteit verliest. Die vraag is heel begrijpelijk. En als er iemand een voorstander is van kritische vragen, zijn wij het wel.

Om dit concept helderder en vooral praktischer te maken hebben wij het 3P-model ontwikkeld. Deze bestaat uit de volgende drie niveaus:

  1. Persoonlijkheid: wie jij bent
  2. Professie: jouw rol op dat moment
  3. Purpose: jouw doel

Authentieke persoonlijkheid

Het eerste onderdeel, je persoonlijkheid, is een meer vaststaand gegeven wat je door de jaren heen ontwikkeld. Iedereen heeft een aantal karaktereigenschappen die je in elke situatie meeneemt, zoals hoe extravert of introvert je bent. Wij zien dit als het fundament. Met deze persoonlijkheid begeef jij je in verschillende situaties, zoals op je werk of privé. Je rol is daar waarschijnlijk anders dan thuis. De kans is groot dat je op basis van die rol jouw gedrag en uitstraling aanpast.

Tot slot kan jij met jouw persoonlijkheid binnen één bepaalde rol verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld op je werk ben je zowel manager van jouw team, als collega van de rest van het management. Of bij de ene klant of cliënt is je doel om te informeren, terwijl je de ander wil activeren of overtuigen. Dit zijn andere doelen, waar een andere uitstraling bij van pas komt. Veel mensen doen dit onbewust. Waardoor je een groot deel van jouw uitstraling en de interpretatie daarvan door anderen, aan het toeval over laat. Terwijl juist het gevoel wat iemand bij jou heeft, zo doorslaggevend is, in elke rol en bij elk doel dat je op dat moment hebt.

Krijg je wel eens feedback van je omgeving waarin jij jezelf niet herkend? Grote kans dat dit te maken heeft met de verhouding tussen de drie P’s. Hoe kun je ervoor zorgen dat je overkomt zoals jij jezelf ziet, zonder je authenticiteit te verliezen?

Denise geeft als tip:

‘Ga eens concreet voor jezelf na: wat straal ik nu uit? Welke gedragingen laat ik zien en hoe interpreteren anderen dit? Bepaal vervolgens voor jezelf: hoe zou ik liever willen dat ik overkom?’

Dit betekent niet dat je gaat acteren, zeker niet! Maar dat je kleine aanpassingen maakt die dichtbij jouw natuurlijke gedrag liggen en natuurlijk aanvoelen.

Authenticiteit ontwikkelen

Binnen onze trainingen besteden we hier veel aandacht aan. We analyseren precies welke non-verbale signalen jij (vaak onbewust) gebruikt en aan welke aspecten van jouw uitstraling, die signalen ten grondslag liggen. Dit kan soms wat confronterend zijn. Je bent je opeens heel bewust van hoe jij je non-verbaal gedraagt, er komen blinde vlekken naar voren en je leert jezelf beter kennen. Enorm waardevol! Daarna ga je aan de slag met die kleine aanpassingen. We gaan op zoek naar welke signalen voor jou werken; waardoor jouw uitstraling past bij jouw persoonlijkheid. En vervolgens kijken we naar je professie en purpose. Zodat jij in elke situatie met meer vertrouwen authentiek jezelf kan zijn.

Leren hoe jij jouw lichaamstaal op een authentieke manier kunt aanpassen?

Vond je dit artikel interessant en wil je meer weten over hoe jij jouw lichaamstaal op een authentieke manier kunt aanpassen? Volg dan onze Lichaamstaal Fundamentals Training! Of wordt een echte Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training

Lichaamstaaltraining voor uw organisatie?

Een greep uit onze klanten:

Dit zeggen onze deelnemers

Hein Heijen

Academie voor Gedragskennis Expert Toegepaste Neuromarketing en Beïnvloedingspsychologie
Hein Heijen
Ik heb Denise twee keer gezien als spreker in het AFAS Theater. Denise is van kop tot teen een gepassioneerde vakvrouw. Ik ben onder de indruk van haar manier van presenteren; gestructureerd, overzichtelijk. De directe toepasbaarheid, op alle gebieden van zakelijk tot privé, is groot. Denise haar manier van presenteren is uniek, dynamisch en 'speels', ze is authentiek en congruent. Haar eigen bewuste en onbewuste lichaamstaal laat duidelijk zien: this girl walks her talks!

Jortijn Bijl

AFAS Marketing Manager
Jortijn Bijl
Ik heb een presentatie van Denise mogen bijwonen over body language en daarna een tweedaagse training gevolgd. Zowel de presentatie als de tweedaagse training hebben me al mooie handvatten gegeven om mijn dagelijks werk beter te kunnen doen! Daarnaast heeft Denise de capaciteit om soms ietwat moeilijke materie makkelijk en begrijpbaar uit te leggen, waardoor de theorie ook direct in de praktijk toe te passen is. Met body language ben je echter nooit uitgeleerd, vandaar dat ik ook haar vervolgtraining, de Master, zeer zeker ga volgen! Ik raad iedereen aan die op professioneel vlak contact heeft met mensen, trainingen of presentaties van Denise bij te wonen!

Huib Boissevain

Annexum CEO
Huib Boissevain
De cursus Body Language Professional is een echte aanrader! In twee dagen krijg je inzicht hoe beter te kijken naar de lichaamstaal van jezelf en anderen informatie geeft, hoe je overkomt en wat je leert over anderen. Op een hele leuke manier maak je kennis met diverse methoden en technieken. Denise is echt deskundig en laat met allerlei leuke voorbeelden zien dat je veel meer kan waarnemen dan je denkt. Een heel plezierige docente. Ik heb met plezier meegedaan en ga zeker verder met het ontwikkelen van mijn kennis over Body Language.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!