Kom jij minder vriendelijk of zelfs afstandelijk over en wil je dit veranderen? Train je gezichtsspieren!

Je kent vast wel iemand in je omgeving die je moeilijker te peilen vindt. Je hebt wel het idee dat de ander je aardig vindt, maar helemaal zeker weten doe je het niet. Kouder of warmer overkomen, kun je inzetten, afhankelijk van het doel dat je op dat moment hebt. Maar, wat als je vaak terug krijgt dat je moeilijk te lezen bent en mensen je zien als afstandelijk of zelfs kil? We geven je vandaag antwoord op deze vragen.

Gezichtsexpressies

Minder betrokken overkomen, waar komt dat toch door? Vaak ligt de oorzaak in de ‘expressie in het gesprek’, zo legt Denise uit. Dit heeft te maken met de bewegingen die je gezichtsspieren maken. Wanneer iemand minder expressie laat zien, betekent dit ook dat er minder spieren bewegen, waardoor er een neutraal gezicht te zien is. Het brein van de gesprekspartner interpreteert dit vaak als: dan zal de emotie ook wel neutraal zijn. Stel je eens voor dat je vol enthousiasme aan iemand vertelt wat een ontzettend leuk weekend je hebt gehad! En de ander kijkt jou met een strak gezicht aan; er is geen emotionele expressie te zien op het gezicht. Dan voelt het voor jou waarschijnlijk alsof de ander ook geen emotie voelt op dat moment of niet echt geïnteresseerd is in jouw verhaal. 

Sommige mensen bewegen van nature hun gezichtsspieren minder waardoor er standaard minder expressie op hun gezicht te zien is. Dit hoeft niet te betekenen dat zij niet geïnteresseerd of niet betrokken luisteren. Het gevaar is echter wel dat als jij een van deze mensen bent, je gesprekspartners, zoals klanten of cliënten, het wel zo kunnen ervaren.

Wanneer je gesprekspartner je gezicht ziet maar niet kan lezen wat voor emotie jij voelt, raakt het brein in verwarring. Het kan voor de ander vragen oproepen als: Wat denk je eigenlijk? Vind je me wel aardig? Luister je wel echt naar me? Begrijp je wat ik zeg? Vind je het wel interessant? Doordat de ander moeilijker aan je af kan lezen hoe je je voelt, kan je sneller als kouder, afstandelijker of harder worden beoordeeld zonder dat je dit zelf misschien zo bedoeld hebt.

Een voordeel aan minder emotionele expressies, is dat sommige mensen neutraliteit of emotieloosheid interpreteren als ‘een stabiele emotie’ of ‘het niet van je stuk te brengen zijn’, waardoor je sneller als zelfverzekerd kan worden gezien. Het nadeel is dat je vaak niet erg betrokken, empathisch of vriendelijk overkomt. Dus minder emotie in je gezicht is handig als je mensen op afstand wil houden, maar niet zo geschikt wanneer je graag betrokken en geïnteresseerd wil overkomen of wil dat de ander zich open opstelt naar jou.

Zet je gezichtsspieren in

Wat kun je hier nu aan doen? Train je gezichtsspieren om ze wél te gebruiken. Doordat je minder mimiek gebruikt, zijn je spieren ook gewend om minder te bewegen. Je kan jouw spiergeheugen trainen om na een tijdje zonder moeite toch je gezichtsspieren meer te gebruiken.

Een tip waar je alvast mee aan de slag kan gaan, is om eens te bekijken of je de spieren in de onderkant óf bovenkant van je gezicht meer gebruikt. Op die manier kun je voor jezelf bepalen of je bijvoorbeeld selectief meer gaat (glim)lachen of juist je wenkbrauwen meer gebruikt om je verhaal te ondersteunen. Is het lastig om dit zelf te analyseren of om aanpassingen te doen die goed voelen voor jou? Wij helpen je natuurlijk graag!


Tip van Denise: ‘
Ga voor jezelf na welke spiergroepen je makkelijker of sneller gebruikt en train jezelf door die spieren ook vaker, passend bij je verhaal, in te zetten.’

Laat je handen het werk doen


Een tweede tip die Denise geeft is: kijk ook eens naar je handgebaren.

We maken onderscheid tussen 3 categorieën:

  1. Handpalm naar boven gericht, ook wel ‘open’ genoemd. Idealiter is ook de pols zichtbaar.
    Dit signaal geeft aan: ik heb niets te verbergen, ik ben open, geen bedreiging en ik wil interacteren. Je pols is een kwetsbaar deel van lijf, door deze te tonen weet het brein van de ander: deze persoon geen bedreiging; wij zijn oké.
  2. Handpalm omlaag, de pols is niet zichtbaar.
    Deze houding is meer sturend dan de handpalm omhoog. Je geeft zo aan: ik neem op dit moment de leiding, er is weinig ruimte voor input, dit is een statement en geen onderhandeling.
  3. Wijzen.
    Dit is een hardere, meer dominante houding en wordt vaak geïnterpreteerd als een dominant of zelfs agressief gebaar. Je brein ziet dat de hand in een vuist gebald is met een uitstekende vinger; het is bijna een wapen. Dit kan bedreigend aanvoelen, pas daarom op met dit gebaar.

Wees je bewust van de non-verbale signalen die je afgeeft en de invloed die je hier zelf op uit kunt oefenen. Met een aantal simpele aanpassingen, kom je sneller open en warm open waardoor je omgeving je ook makkelijker kan betrekken en de onderlinge verbinding versterkt.

Wil je meer leren over gezichtsexpressies?

Vond je dit artikel over gezichtsexpressies interessant en wil je de tips graag in praktijk in leren zetten? Volg dan onze Lichaamstaal Fundamentals Training! Of wordt een echte Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training.

Lichaamstaaltraining voor uw organisatie?

Dit zeggen onze deelnemers

Hein Heijen

Academie voor Gedragskennis Expert Toegepaste Neuromarketing en Beïnvloedingspsychologie
Hein Heijen
Ik heb Denise twee keer gezien als spreker in het AFAS Theater. Denise is van kop tot teen een gepassioneerde vakvrouw. Ik ben onder de indruk van haar manier van presenteren; gestructureerd, overzichtelijk. De directe toepasbaarheid, op alle gebieden van zakelijk tot privé, is groot. Denise haar manier van presenteren is uniek, dynamisch en 'speels', ze is authentiek en congruent. Haar eigen bewuste en onbewuste lichaamstaal laat duidelijk zien: this girl walks her talks!

Jortijn Bijl

AFAS Marketing Manager
Jortijn Bijl
Ik heb een presentatie van Denise mogen bijwonen over body language en daarna een tweedaagse training gevolgd. Zowel de presentatie als de tweedaagse training hebben me al mooie handvatten gegeven om mijn dagelijks werk beter te kunnen doen! Daarnaast heeft Denise de capaciteit om soms ietwat moeilijke materie makkelijk en begrijpbaar uit te leggen, waardoor de theorie ook direct in de praktijk toe te passen is. Met body language ben je echter nooit uitgeleerd, vandaar dat ik ook haar vervolgtraining, de Master, zeer zeker ga volgen! Ik raad iedereen aan die op professioneel vlak contact heeft met mensen, trainingen of presentaties van Denise bij te wonen!

Huib Boissevain

Annexum CEO
Huib Boissevain
De cursus Body Language Professional is een echte aanrader! In twee dagen krijg je inzicht hoe beter te kijken naar de lichaamstaal van jezelf en anderen informatie geeft, hoe je overkomt en wat je leert over anderen. Op een hele leuke manier maak je kennis met diverse methoden en technieken. Denise is echt deskundig en laat met allerlei leuke voorbeelden zien dat je veel meer kan waarnemen dan je denkt. Een heel plezierige docente. Ik heb met plezier meegedaan en ga zeker verder met het ontwikkelen van mijn kennis over Body Language.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!