Wat is effectief communiceren

Communicatie is de overdracht of uitwisseling van informatie (van Dale). Waarbij er in de betekenis duidelijk wordt verwezen naar zowel verbale- als non-verbale communicatie. We communiceren dus zeker niet alleen door het gebruik van woorden. Sterker nog; wát je zegt maakt zelfs de minste indruk. Binnen onze communicatie ligt het belang voornamelijk op de manier waarop je iets zegt, je intonatie, de toonhoogte, de snelheid waarmee je praat, je gezichtsuitdrukking, je houding en je handgebaren.

Uit al deze non-verbale aspecten haalt het brein informatie over de boodschap. Zodra je meer aandacht besteedt aan de aspecten anders dan de gesproken boodschap, kun je anderen sneller en beter begrijpen en zal de ander jouw verhaal ook sneller aannemen. Je laat met non-verbale communicatie dus veel meer zien van wat je nou écht bedoeld of welke intenties je hebt in combinatie met wat je uitspreekt. Dit kan in zowel privé, maar ook zeker in veel zakelijke situaties, voordeel opleveren.

Effectief communiceren en beïnvloeden

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je effectiever wilt communiceren. Je wilt bijvoorbeeld beter kunnen onderhandelen, je wilt je overtuigingskracht verbeteren of sneller de kern van het probleem kunnen duiden bij cliënten. Wat de reden ook is, je hebt een bepaald doel voor ogen dat je middels communicatie kunt bereiken.

Uiteraard kun je effectiever communiceren door de juiste gesproken woorden te kiezen. Je kunt een gesprek beïnvloeden door bepaalde woordkeuzes te maken tijdens het gesprek of daar vooraf al over na te denken. Het is echter een stuk lastiger om te controleren wat er op dat moment bijvoorbeeld met je handen gebeurt.

Effectief communiceren met lichaamstaal

Non-verbale communicatie omvat veel verschillende vormen. Van aanrakingsgedrag tot aan gezichtsexpressies die we zelf nauwelijks kunnen beïnvloeden. Lichaamstaal, als onderdeel van non verbale communicatie, geeft een extra dimensie aan verbale communicatie. Dat is tot een bepaalde mate wel goed te trainen.

Effectiever communiceren door te luisteren naar de ander

Communicatie is een interactie en is dus minimaal tweezijdig. Naast jouw eigen communicatie is het ook belangrijk om goed naar jouw gesprekspartner te luisteren. Echt goed luisteren doe je wat ons betreft met je oren én ogen. Wanneer je ook informatie uit de non-verbale signalen van je gesprekspartner kunt krijgen, heb je een completer beeld van de belevingswereld van de ander. Hierdoor kom je vaak sneller tot de kern van het gesprek en communiceer je effectiever.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen te weinig aandacht besteden aan het non-verbale deel van communicatie. Hierdoor missen ze waardevolle informatie die verborgen zit in de signalen van gesprekspartners. Besteed dus ook aandacht aan de lichaamstaal van degene met wie je communiceert. Het kijken naar de lichaamstaal kan net zo’n vanzelfsprekende vaardigheid worden als het luisteren naar de gesproken woorden.

Effectiever communiceren met je eigen lichaamstaal

Veel mensen laten het overgrote deel van hun boodschap aan het toeval over. Dat komt omdat we ons over het algemeen weinig bewust zijn van onze eigen lichaamstaal en het effect hiervan. Wanneer je bijvoorbeeld met de ander wilt verbinden kan het zomaar zijn dat je met jouw lichaamstaal een verkeerde houding aanneemt. Men noemt dit vaak een ‘gesloten houding‘. Hierdoor wordt jouw doel niet bereikt en communiceer je dus niet effectief. Je kunt in dat geval beter je handpalmen openen. Dit wordt door het brein geregistreerd als open, warm en toegankelijk.

Hoewel spiertrekkingen in het gezicht meestal niet worden gerekend tot lichaamstaal, kunnen gezichtsexpressies bijvoorbeeld ook al bepalen dat je minder betrokken overkomt in een gesprek of lastiger te peilen bent. Alleen al uit het gezicht zijn er 7 emoties te herkennen.

Effectieve communicatie zonder verlies van authenticiteit

Non-verbaal communiceren zonder je authenticiteit te verliezen houdt in dat jouw lichaamstaal en non-verbale signalen in overeenstemming zijn met je persoonlijkheid. Het gaat er dus om dat wat je doet en uitstraalt, ook daadwerkelijk bij jou past. Om dit concept helderder en vooral praktischer te maken hebben wij het 3P-model ontwikkeld.

Effectief communiceren training

Het inzicht in de eigen lichaamstaal en het kunnen lezen van de lichaamstaal van anderen staat centraal in onze lichaamstaal trainingen. Om de vaardigheid om jouw lichaamstaal aan te passen echt onder de knie te krijgen, volg je onze trainingen in groepsverband. Je leert effectiever communiceren door jouw lichaamstaal op een natuurlijke manier aan te passen met het oog op jouw doel. Alle theorie wordt op toegankelijke wijze vertaald naar herkenbare praktijksituaties en oefeningen.

Lichaamstaal Professional Training

Wil je effectiever leren communiceren door non-verbale communicatie optimaal te gebruiken? Dan is een effectieve communicatie training in de vorm van onze ‘Lichaamstaal Professional’ training de beste keuze. Deze training bestaat uit twee trainingsdagen en een online pakket waardoor je nog 3 maanden online door kunt leren. Daarnaast ontvang je bij je inschrijving ons e-book en een CRKBO erkend certificaat.

Lichaamstaal Master Training

Nog effectiever communiceren? Dan is het mogelijk om onze verdiepende ‘Lichaamstaal Master’ training te volgen. Je wordt hierbij getraind tot een meester in het lezen en inzetten van lichaamstaal voor effectieve communicatie. Deze training bestaat uit 3 praktijkdagen. Je kunt de Master training alleen volgen als je de Lichaamstaal Professional training hebt afgerond. Je kunt beide trainingen ook als één pakket afnemen. Je krijgt hiermee €400 korting op jouw inschrijving.

Effectief communiceren cursus

Of we nou online of offline communiceren, lichaamstaal heeft een grote invloed op hoe jij en jouw boodschap overkomen. En tegelijkertijd laten jouw gesprekspartners met hun lichaamstaal zien hoe zij zich voelen en wat ze ergens van vinden. Wil je hier op een laagdrempelige manier meer over te weten komen? Dan kun je onze effectief communiceren cursus in de vorm van onze online videotraining volgen. In deze cursus over lichaamstaal leer je ‘de fundamentals’ van non-verbale communicatie.

Deze cursus is on-demand. Dat wil zeggen dat je het op ieder gewenst moment kunt volgen. De ‘Lichaamstaal Fundamentals’ training bestaat uit 3 modules met in totaal 12 videolessen. In elke les wordt een onderdeel van non-verbale communicatie behandeld. De videolessen samen duren zo’n 2,5 uur.

Wil je meer weten over onze trainingen of heb je vragen? Neem contact op met Berna. Zij ondersteunt bij onze trainingen en helpt je verder bij vragen.

Dit zeggen onze deelnemers

Hein Heijen

Academie voor Gedragskennis Expert Toegepaste Neuromarketing en Beïnvloedingspsychologie
Hein Heijen
Ik heb Denise twee keer gezien als spreker in het AFAS Theater. Denise is van kop tot teen een gepassioneerde vakvrouw. Ik ben onder de indruk van haar manier van presenteren; gestructureerd, overzichtelijk. De directe toepasbaarheid, op alle gebieden van zakelijk tot privé, is groot. Denise haar manier van presenteren is uniek, dynamisch en 'speels', ze is authentiek en congruent. Haar eigen bewuste en onbewuste lichaamstaal laat duidelijk zien: this girl walks her talks!

Jortijn Bijl

AFAS Marketing Manager
Jortijn Bijl
Ik heb een presentatie van Denise mogen bijwonen over body language en daarna een tweedaagse training gevolgd. Zowel de presentatie als de tweedaagse training hebben me al mooie handvatten gegeven om mijn dagelijks werk beter te kunnen doen! Daarnaast heeft Denise de capaciteit om soms ietwat moeilijke materie makkelijk en begrijpbaar uit te leggen, waardoor de theorie ook direct in de praktijk toe te passen is. Met body language ben je echter nooit uitgeleerd, vandaar dat ik ook haar vervolgtraining, de Master, zeer zeker ga volgen! Ik raad iedereen aan die op professioneel vlak contact heeft met mensen, trainingen of presentaties van Denise bij te wonen!

Huib Boissevain

Annexum CEO
Huib Boissevain
De cursus Body Language Professional is een echte aanrader! In twee dagen krijg je inzicht hoe beter te kijken naar de lichaamstaal van jezelf en anderen informatie geeft, hoe je overkomt en wat je leert over anderen. Op een hele leuke manier maak je kennis met diverse methoden en technieken. Denise is echt deskundig en laat met allerlei leuke voorbeelden zien dat je veel meer kan waarnemen dan je denkt. Een heel plezierige docente. Ik heb met plezier meegedaan en ga zeker verder met het ontwikkelen van mijn kennis over Body Language.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!