Voorkom deze fouten bij het ‘lezen’ van non-verbale signalen

Er wordt vaak gedacht dat bepaalde gedragingen of bewegingen enkel één specifieke betekenis hebben. We leggen je uit hoe je ervoor kan zorgen dat je de signalen om je heen op de juiste manier interpreteert. Als iemand bijvoorbeeld de armen over elkaar heeft, is dat dan een gesloten houding?

Dit is waarom met je armen over elkaar zitten niet persé een gesloten houding is

Er zijn een aantal bekende signalen die mensen vaak verkeerd inschatten, zo legt Denise uit. Om met de bekendste te starten:

De gesloten houding

Tijdens een werkoverleg zie je een aantal collega’s met hun armen over elkaar zitten. Je probeert zo enthousiast en interessant mogelijk je verhaal te vertellen. Maar zonder effect. Je collega’s verroeren geen vin. Ondertussen gaan er allerlei gedachten door je heen: oh nee, vinden ze mijn verhaal wel interessant? Ben ik wel duidelijk genoeg? Zijn ze het wel met me eens?

Wanneer mensen met hun armen over elkaar zitten, wordt dit snel gezien als een gesloten houding. En dat is ook niet gek legt Denise uit: er wordt namelijk letterlijk een barrière gecreëerd tussen jou en de ander en je brein merkt dat op. Waar echter niet snel bij wordt stilgestaan, is dat mensen deze houding niet alleen aannemen bij het ervaren van een negatieve emotie, zoals kan ontstaan bij het luisteren naar een oninteressant verhaal. Maar ook in andere situaties, waarin het onszelf in meer of mindere mate afsluiten, prettig kan aanvoelen. Dit zie je wanneer iemand in een ontspannen ‘ruststand’ is. Bijvoorbeeld als je op het station op iemand staat te wachten en je afdwaalt in gedachten. Op dat moment heb je minder focus op je omgeving en kan je brein het daarom prettig vinden om de handen op beide armen te laten rusten. Dit voelt beschermend voor je borst en buik. Zodat, mocht er gevaar dreigen en jij net wat later reageert doordat je in gedachten was, de kwetsbare delen van je lijf niet onbeschermd waren.

Lichaamstaal houding

Daarnaast zien we deze lichaamstaal houding ook vaak wanneer iemand juist iets heel interessants heeft gehoord en het even goed in zichzelf wil opnemen. Of even de tijd neemt om na te denken over wat de ander heeft gezegd. Op deze momenten ben je namelijk even minder gefocust op de omgeving waardoor het comfortabel voelt om de ruimte voor jezelf op te zoeken en het contact enigszins te verbreken.

Een ander mooi voorbeeld is wanneer iemand zich ergens vastberaden over voelt. Als je kijkt naar het woord ‘vast-beraden’, zit daar het woord ‘vast’ in. Bijvoorbeeld, je houdt vast aan je eigen mening. De gekruiste armen houden elkaar en jou zelf ook ‘vast’. Dat past dus goed bij het gevoel van vastberadenheid.

De omgeving oefent ook invloed uit op onze non-verbale communicatie en lichaamstaal. In bovenstaande voorbeeld, zou bijvoorbeeld het raam open hebben kunnen staan. De armen dienen dan voor wat extra warmte. Het is daarom erg belangrijk om je bewust te zijn van alle invloedrijke factoren voordat je een foutieve conclusie trekt.

Spelen met het haar

Een ander signaal wat veelal verkeerd geïnterpreteerd wordt, is het spelen met het haar. Dit signaal wordt vaak gezien als een manier van flirten of iemand verleiden. Ook wordt onzekerheid vaak met dit signaal geassocieerd. Dit is een grote misperceptie vertelt Denise. In de praktijk is het zelden een vorm van flirten wanneer deze beweging onbewust gebeurd. Het is daarom goed om de andere betekenissen van deze bewegingen in je achterhoofd te houden: wanneer iemand afgeleid is, kan dit een manier zijn om de concentratie te verhogen. Denk maar eens aan mensen die met hun been wiebelen of een pen heen en weer tikken tussen hun vingers: ook dit zijn vaak manieren om de aandacht langer vast te houden. Maar, stelt Denise: het kan ook baseline-gedrag zijn of ‘’geruststellings-gedrag’’; een manier van de ander om zichzelf meer op zijn gemak te laten voelen.

Ontwijkende blik

Van mensen die vaak wegkijken of iemand niet direct aankijken, wordt vaak onterecht gedacht dat die persoon liegt of onzeker is. Dit hoeft echter zeker niet zo te zijn. Ook in deze situatie kan het voor de spreker een manier zijn om even na te denken, de gedachten op een rijtje te zetten. Of misschien heeft de persoon in kwestie veel aan zijn hoofd en gaat de aandacht even ergens anders heen dan hetgeen je vertelt. De mate van oogcontact kan tevens baseline-gedrag zijn. Misschien heeft het niets te maken met de emotie van die persoon op dat moment, maar is het iets wat hij of zij altijd doet.

Signaal boven verhaal

Maar, waar ligt dit nu aan? Hoe kan het dat we zo snel geneigd zijn om op basis van één specifiek signaal, een interpretatie te doen? De fout die hier gemaakt wordt, is dat mensen vaak één signaal pakken en daar een conclusie op bouwen. ‘Ah, dat is een gesloten signaal, dus Denise is het niet met mij eens’. We gaan dus heel snel over op de interpretatie van hetgeen we waarnemen. Dit is waar de fout ontstaat.

We zijn nu eenmaal gewoontedieren, we willen snel weten waar we aan toe zijn en wat ons te wachten staat. Op deze manier kunnen we namelijk inschatten hoe we daarop moeten reageren om primair gezien, onszelf veilig te stellen.

Lichaamstaal bewegingen

Net zoals in gesproken taal, heb je alle woorden uit een zin nodig om daar de juiste betekenis uit te kunnen halen. Dat betekent dat je ook wil zien wat iemand met bijvoorbeeld zijn handen, voeten en knieën doet. Alle bewegingen die iemand maakt, scheppen een bepaalde betekenis, vergelijkbaar met de betekenissen van de woorden uit een zin. Als je alle, of bijna alle, woorden uit de zin hebt dan weet je pas wat het geheel betekent. Ga dus op zoek naar meerdere signalen zonder dat je direct overgaat op het maken van de invulling hiervan; het verhaal.

Weten hoe je non-verbale signalen juist kunt interpreteren?

In onze trainingen leren we je hier alles over. Ben je benieuwd? Kijk dan eens op deze pagina’s wat je allemaal gaat leren: Lichaamstaal Fundamentals Training of wordt een echte Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training.

Zien we je snel?

Dit zeggen onze deelnemers

Hein Heijen

Academie voor Gedragskennis Expert Toegepaste Neuromarketing en Beïnvloedingspsychologie
Hein Heijen
Ik heb Denise twee keer gezien als spreker in het AFAS Theater. Denise is van kop tot teen een gepassioneerde vakvrouw. Ik ben onder de indruk van haar manier van presenteren; gestructureerd, overzichtelijk. De directe toepasbaarheid, op alle gebieden van zakelijk tot privé, is groot. Denise haar manier van presenteren is uniek, dynamisch en 'speels', ze is authentiek en congruent. Haar eigen bewuste en onbewuste lichaamstaal laat duidelijk zien: this girl walks her talks!

Jortijn Bijl

AFAS Marketing Manager
Jortijn Bijl
Ik heb een presentatie van Denise mogen bijwonen over body language en daarna een tweedaagse training gevolgd. Zowel de presentatie als de tweedaagse training hebben me al mooie handvatten gegeven om mijn dagelijks werk beter te kunnen doen! Daarnaast heeft Denise de capaciteit om soms ietwat moeilijke materie makkelijk en begrijpbaar uit te leggen, waardoor de theorie ook direct in de praktijk toe te passen is. Met body language ben je echter nooit uitgeleerd, vandaar dat ik ook haar vervolgtraining, de Master, zeer zeker ga volgen! Ik raad iedereen aan die op professioneel vlak contact heeft met mensen, trainingen of presentaties van Denise bij te wonen!

Huib Boissevain

Annexum CEO
Huib Boissevain
De cursus Body Language Professional is een echte aanrader! In twee dagen krijg je inzicht hoe beter te kijken naar de lichaamstaal van jezelf en anderen informatie geeft, hoe je overkomt en wat je leert over anderen. Op een hele leuke manier maak je kennis met diverse methoden en technieken. Denise is echt deskundig en laat met allerlei leuke voorbeelden zien dat je veel meer kan waarnemen dan je denkt. Een heel plezierige docente. Ik heb met plezier meegedaan en ga zeker verder met het ontwikkelen van mijn kennis over Body Language.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!