Laat je non-verbale communicatie voor jou spreken tijdens je meetings!

Online meetings, je kent het tegenwoordig wel. We communiceren steeds vaker online. En of we nu willen of niet, voorlopig is dit onze ‘nieuwe normaal’. Een online meeting kost vaak meer energie. De structuur van de meeting verloopt namelijk anders dan onze ‘oude’ normaal. Wat kun je nu vooraf doen om jouw online meeting naar een hoger niveau te tillen? En hoe pas je jouw lichaamstaal aan op een manier dat je je publiek actief kunt blijven betrekken? Wij helpen je daarbij.

Bepaal je doel
Ga voor jezelf na: wat is het doel van deze meeting? Wil je informeren, inspireren, delegeren? Dit is erg belangrijk voor de verdere invulling van je meeting. Ieder doel, dient een andere uitwerking en ook vaak, een andere houding. Hier kun je in je non-verbale signalen op inspelen. Je non-verbale signalen hebben namelijk een grote invloed op de sfeer van de meeting.

Het delen van informatie vraagt van je publiek dat zij aandachtig luisteren. Dit kun je positief beïnvloeden door je verhaal te ondersteunen met je stem, intonatie, gezichtsuitdrukkingen en handgebaren. Gebruik je stem in jouw voordeel door de nadruk te leggen op punten die van belang zijn en herhaal deze bijvoorbeeld nog een keer. Het brein slaat informatie beter op wanneer we het vaker horen, maak hier gebruik van om je verhaal kracht bij te zetten.

Pas je non-verbale communicatie aan
Let ook op je gezichtsuitdrukking. Op beeld worden uitdrukkingen sneller uitvergroot doordat er minder andere non-verbale signalen in beeld zijn. Kijk je iets norser? Dan kan dit negatiever of intimiderend overkomen op je luisteraar, doordat dit wordt uitvergroot in beeld. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en jezelf te oefenen een vriendelijke uitdrukking te hebben.

Om juist competent over te komen, bijvoorbeeld in een zakelijk gesprek, is het goed om je hoofd zoveel mogelijk recht te houden. Op deze manier kom je zelfverzekerder en meer dominant over. Wil je tijdens diezelfde meeting dat de ander jou juist meer informatie geeft? Dan kan het helpen om je hoofd iets schuin te houden, dit noemen we ook wel de ‘’luisterhouding’’. Zo geef je de ander de ruimte om het woord over te nemen en nodig je de hem of haar uit om meer te vertellen. Als je vervolgens de regie van het gesprek weer terug wil nemen of de ander wil onderbreken om antwoord te geven op een vraag, dan kun je heel goed gebruik maken van datzelfde signaal. Dit doe je door je hoofd juist weer recht te houden. Daarmee ga je non-verbaal uit de luisterhouding, wat anderen vaak aanvoelen en daarmee sneller geneigd zijn om het woord over te geven. Nu kun je antwoord geven op de vraag en direct weer door met je verhaal! Een simpele truc waarmee je de regie over je (online) meeting kunt terugpakken of behouden.

Ook je handen kun je in jouw voordeel inzetten. Gebruik ze om je verhaal te ondersteunen door bijvoorbeeld een (bedrijfs)proces met je handen kort te illustreren. Zorg echter wel, dat je je handen dichter bij je lichaam houdt dan normaal. Want hoe dichter ze bij de camera zijn, hoe groter ze in beeld komen. En je wil natuurlijk niet dat ze ineens veel groter lijken dan je hoofd.

Sluit aan op je publiek
Afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent, is het maken van verbinding met de ander van groter belang. Werk je bijvoorbeeld in de zorg of welzijnssector? Dan is het maken van een goede verbinding met je cliënt of patiënt erg belangrijk. Zorg dan dat je vaker even in de camera kijkt in plaats van alleen op het scherm. Op deze manier voelt het voor de ander meer als face-to-face contact, doordat je recht vooruit kijkt in plaats van omlaag. Bij commercieel contact is deze emotionele verbinding wellicht minder belangrijk. Dan kan het goed zijn om vooral op je houding te letten en wat je in je frame brengt tijdens het videobellen.

TIP van Denise: plaats een post-it over je eigen gezicht tijdens je call zodat je niet continu wordt afgeleid.

Ons brein zoekt naar herkenbare punten omdat dit ons op ons gemak laat voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdens het videobellen toch stiekem naar jezelf blijft kijken. Op deze manier kun je onbewust het contact verbreken met je gesprekspartner. Met de post-it op je eigen gezicht, ligt de focus meer op de ander, wat je in een normaal gesprek ook zou doen.

Leren hoe je jouw lichaamstaal doeltreffend aanpast?

Meer leren over non-verbale communicatie en hoe je jouw lichaamstaal voor je kunt laten spreken? Volg onze Lichaamstaal Fundamentals Training of wordt een echte Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training.

Lichaamstaaltraining voor uw organisatie?

Een greep uit onze klanten:

Dit zeggen onze deelnemers

Hein Heijen

Academie voor Gedragskennis Expert Toegepaste Neuromarketing en Beïnvloedingspsychologie
Hein Heijen
Ik heb Denise twee keer gezien als spreker in het AFAS Theater. Denise is van kop tot teen een gepassioneerde vakvrouw. Ik ben onder de indruk van haar manier van presenteren; gestructureerd, overzichtelijk. De directe toepasbaarheid, op alle gebieden van zakelijk tot privé, is groot. Denise haar manier van presenteren is uniek, dynamisch en 'speels', ze is authentiek en congruent. Haar eigen bewuste en onbewuste lichaamstaal laat duidelijk zien: this girl walks her talks!

Jortijn Bijl

AFAS Marketing Manager
Jortijn Bijl
Ik heb een presentatie van Denise mogen bijwonen over body language en daarna een tweedaagse training gevolgd. Zowel de presentatie als de tweedaagse training hebben me al mooie handvatten gegeven om mijn dagelijks werk beter te kunnen doen! Daarnaast heeft Denise de capaciteit om soms ietwat moeilijke materie makkelijk en begrijpbaar uit te leggen, waardoor de theorie ook direct in de praktijk toe te passen is. Met body language ben je echter nooit uitgeleerd, vandaar dat ik ook haar vervolgtraining, de Master, zeer zeker ga volgen! Ik raad iedereen aan die op professioneel vlak contact heeft met mensen, trainingen of presentaties van Denise bij te wonen!

Huib Boissevain

Annexum CEO
Huib Boissevain
De cursus Body Language Professional is een echte aanrader! In twee dagen krijg je inzicht hoe beter te kijken naar de lichaamstaal van jezelf en anderen informatie geeft, hoe je overkomt en wat je leert over anderen. Op een hele leuke manier maak je kennis met diverse methoden en technieken. Denise is echt deskundig en laat met allerlei leuke voorbeelden zien dat je veel meer kan waarnemen dan je denkt. Een heel plezierige docente. Ik heb met plezier meegedaan en ga zeker verder met het ontwikkelen van mijn kennis over Body Language.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!