Online meetings, je kent het tegenwoordig wel. We communiceren steeds vaker online. En of we nu willen of niet, voorlopig is dit onze ‘nieuwe normaal’. Een online meeting kost vaak meer energie. De structuur van de meeting verloopt namelijk anders dan onze ‘oude’ normaal. Wat kun je nu vooraf doen om jouw online meeting naar een hoger niveau te tillen? En hoe pas je jouw lichaamstaal aan op een manier dat je je publiek actief kunt blijven betrekken? Wij helpen je daarbij.
Bepaal je doel
Ga voor jezelf na: wat is het doel van deze meeting? Wil je informeren, inspireren, delegeren? Dit is erg belangrijk voor de verdere invulling van je meeting. Ieder doel, dient een andere uitwerking en ook vaak, een andere houding. Hier kun je in je non-verbale signalen op inspelen. Je non-verbale signalen hebben namelijk een grote invloed op de sfeer van de meeting.
Het delen van informatie vraagt van je publiek dat zij aandachtig luisteren. Dit kun je positief beïnvloeden door je verhaal te ondersteunen met je stem, intonatie, gezichtsuitdrukkingen en handgebaren. Gebruik je stem in jouw voordeel door de nadruk te leggen op punten die van belang zijn en herhaal deze bijvoorbeeld nog een keer. Het brein slaat informatie beter op wanneer we het vaker horen, maak hier gebruik van om je verhaal kracht bij te zetten.
Pas je non-verbale communicatie aan
Let ook op je gezichtsuitdrukking. Op beeld worden uitdrukkingen sneller uitvergroot doordat er minder andere non-verbale signalen in beeld zijn. Kijk je iets norser? Dan kan dit negatiever of intimiderend overkomen op je luisteraar, doordat dit wordt uitvergroot in beeld. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en jezelf te oefenen een vriendelijke uitdrukking te hebben.
Om juist competent over te komen, bijvoorbeeld in een zakelijk gesprek, is het goed om je hoofd zoveel mogelijk recht te houden. Op deze manier kom je zelfverzekerder en meer dominant over. Wil je tijdens diezelfde meeting dat de ander jou juist meer informatie geeft? Dan kan het helpen om je hoofd iets schuin te houden, dit noemen we ook wel de ‘’luisterhouding’’. Zo geef je de ander de ruimte om het woord over te nemen en nodig je de hem of haar uit om meer te vertellen. Als je vervolgens de regie van het gesprek weer terug wil nemen of de ander wil onderbreken om antwoord te geven op een vraag, dan kun je heel goed gebruik maken van datzelfde signaal. Dit doe je door je hoofd juist weer recht te houden. Daarmee ga je non-verbaal uit de luisterhouding, wat anderen vaak aanvoelen en daarmee sneller geneigd zijn om het woord over te geven. Nu kun je antwoord geven op de vraag en direct weer door met je verhaal! Een simpele truc waarmee je de regie over je (online) meeting kunt terugpakken of behouden.
Ook je handen kun je in jouw voordeel inzetten. Gebruik ze om je verhaal te ondersteunen door bijvoorbeeld een (bedrijfs)proces met je handen kort te illustreren. Zorg echter wel, dat je je handen dichter bij je lichaam houdt dan normaal. Want hoe dichter ze bij de camera zijn, hoe groter ze in beeld komen. En je wil natuurlijk niet dat ze ineens veel groter lijken dan je hoofd.
Sluit aan op je publiek
Afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent, is het maken van verbinding met de ander van groter belang. Werk je bijvoorbeeld in de zorg of welzijnssector? Dan is het maken van een goede verbinding met je cliënt of patiënt erg belangrijk. Zorg dan dat je vaker even in de camera kijkt in plaats van alleen op het scherm. Op deze manier voelt het voor de ander meer als face-to-face contact, doordat je recht vooruit kijkt in plaats van omlaag. Bij commercieel contact is deze emotionele verbinding wellicht minder belangrijk. Dan kan het goed zijn om vooral op je houding te letten en wat je in je frame brengt tijdens het videobellen.
TIP van Denise: plaats een post-it over je eigen gezicht tijdens je call zodat je niet continu wordt afgeleid.
Ons brein zoekt naar herkenbare punten omdat dit ons op ons gemak laat voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdens het videobellen toch stiekem naar jezelf blijft kijken. Op deze manier kun je onbewust het contact verbreken met je gesprekspartner. Met de post-it op je eigen gezicht, ligt de focus meer op de ander, wat je in een normaal gesprek ook zou doen.
Meer leren over non-verbale communicatie en hoe je jouw lichaamstaal voor je kunt laten spreken? Volg onze Lichaamstaal Fundamentals Training of wordt een echte Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training.
In sommige situaties is het handig om direct een goede eerste indruk te maken. Maar valt deze 1e indruk te beïnvloeden met lichaamstaal? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.
Jezelf persoonlijk profileren kan op veel verschillende manieren. Het is daarom belangrijk om een helder doel voor ogen te hebben wanneer je je wilt profileren. Je wilt bijvoorbeeld sterker in je schoenen staan en laten zien wat je kunt en wie je bent. Om een stap hogerop te komen of anderen te overtuigen waarom jij de beste deal hebt in een onderhandeling.