Videobellen en ongemak lijken vaak hand in hand te gaan. De verbinding of het beeld loopt op een onhandig moment vast, op de achtergrond is afleidende rommel zichtbaar of de microfoon blijkt uit te staan terwijl je praat. In dit artikel duiken we dieper in het ontstaan van dit gevoel van ongemak en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo comfortabel mogelijk je call ingaat.
Dat videobellen ergens een gevoel van ongemak kan geven, is niet vreemd, legt Denise uit. We missen namelijk een groot deel aan informatie wat je in een normaal gesprek wel hebt. Vaak zien we enkel iemands schouders en hoofd. Dit veroorzaakt onduidelijkheid. Waar ligt dit dan precies aan?
Denise legt uit dat er op drie verschillende niveaus informatie mist:
Neurologisch gezien wil het brein bepaalde non-verbale signalen zien, die het in fysiek contact ook ziet. Zodat je de emotie van de ander beter kan inschatten. Psychologisch krijgt het brein enerzijds het seintje: ‘ik ben meer in beeld, dit maakt mij kwetsbaarder’. Dit komt mede door het feit dat je jezelf kunt zien, wat bij een normaal gesprek niet zo is. En anderzijds wordt er letterlijk meer afstand gecreëerd doordat je achter een scherm zit en niet in dezelfde ruimte bent.
Non-verbaal gezien, is het hoofd meer in beeld dan de rest van het lijf waardoor het brein alle informatie uit het gezicht probeert te halen en het belangrijker wordt wat je met je hoofd en expressies doet. De informatie die het brein normaal uit bijvoorbeeld de handen haalt, ontbreekt hier vaak compleet.
Je handen geven belangrijke non-verbale informatie weer. In onderzoek worden ze ook wel Trust Indicators genoemd; ze stellen het brein in staat om snel de betrouwbaarheid van een verhaal te beoordelen en geven daarmee informatie over de persoon voor je. We willen ons veilig voelen in onderling contact en zijn daarom continu op zoek naar informatie dat ons antwoord geeft op de vraag: Is deze persoon te vertrouwen?
En, zegt Denise: ‘de handen geven ons ook informatie over hoe iemand zich voelt: liggen ze ontspannen op schoot? Of knijpt en wrijft iemand continu in de eigen handpalmen? Deze informatie neem je niet waar tijdens een videocall. Er is dus minder emotionele informatie waarneembaar, waardoor het lastiger is om een connectie te voelen of maken met de ander. Op deze manier wordt het contact verstoord en minder gemakkelijk.’
De indruk die je op beeld maakt, voelt veel blijvender dan tijdens een fysiek gesprek. Zit je bijvoorbeeld vaak met je hoofd schuin, wordt dit signaal op beeld uitvergroot: de nek wordt goed zichtbaar, waardoor je kwetsbaarder en minder krachtig overkomt. Ook kan je gesprekspartner ongemerkt veel langer naar je kijken dan je doorhebt, wat letterlijk een gevoel van ‘in de spotlight staan’ kan geven.
In fysiek contact kun je van tevoren beïnvloeden wat jij zelf of wat je met bijvoorbeeld je kantoor wil uitstralen. Het is daarom belangrijk om ook in online contact, een setting na te bootsen dat passend is bij wat je in reallife zou willen uitdragen.
De tip van Denise:
Zorg dat het beeld eruit ziet als een écht gesprek. Creëer bijvoorbeeld een vaste plaats voor je videogesprekken. Een locatie waar de hoek en het frame precies goed is, de achtergrond uitstraalt wat je wil uitstralen en de lichtinval goed op je ogen valt. Hoe meer je het laat lijken op een normaal gesprek, hoe meer het ook voelt als een normaal gesprek.
Probeer het maar eens uit, wanneer je alle factoren op de juiste manier aanpast, heeft dit direct invloed op de manier waarop je overkomt, waardoor het gevoel van je meeting ook direct kan veranderen!
Meer leren over non-verbale communicatie tijdens videobellen of tijdens échte gesprekken? Volg onze Lichaamstaal Fundamentals Training of wordt een echte Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training.
In sommige situaties is het handig om direct een goede eerste indruk te maken. Maar valt deze 1e indruk te beïnvloeden met lichaamstaal? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.
Jezelf persoonlijk profileren kan op veel verschillende manieren. Het is daarom belangrijk om een helder doel voor ogen te hebben wanneer je je wilt profileren. Je wilt bijvoorbeeld sterker in je schoenen staan en laten zien wat je kunt en wie je bent. Om een stap hogerop te komen of anderen te overtuigen waarom jij de beste deal hebt in een onderhandeling.