Zo maak je verbinding op anderhalve meter afstand

Netwerken. Je probeert zo goed mogelijk een indruk te maken op de mensen die je spreekt. Ze kunnen wellicht een potentiële nieuwe klant zijn. Maar hoe pak je dit nu aan op anderhalve meter afstand? Hoe maak je op deze manier toch verbinding met de ander? Je leest in dit artikel een aantal bruikbare tips.

1. Begroeten
We begroeten anderen vaak op afstand met een beleefdheidsglimlach, waarbij alleen de mondhoeken omhoog gaan. Met een mondkapje op is dit signaal natuurlijk niet zichtbaar. Je kunt dit bijvoorbeeld compenseren door je handen te gebruiken. Steek een hand omhoog als begroeting of zorg voor een ‘open’ en benaderbare houding door je handpalmen en/of polsen zichtbaar te maken. Dit laatste is vaak makkelijker als je in één hand een voorwerp hebt, zoals een tasje of een kopje koffie. Voorwerpen met twee handen vasthouden kan zorgen voor een barrière tussen jou en de ander waardoor je minder benaderbaar kan lijken voor je omgeving.

2. Je gezichtsuitsdrukking
Op anderhalve meter afstand kan het lastiger zijn om de spierbewegingen in iemands gezicht waar te nemen. Vooral het dragen van een mondkapje werkt hierin beperkend. Het is belangrijk om je te beseffen dat daardoor de helft van de emotionele expressie wegvalt.
Dit kun je het beste compenseren met de bovenkant van het gezicht, door bijvoorbeeld zoveel mogelijk contact te maken met je ogen en hierin je reactie iets uit te vergroten zodat de expressies duidelijk worden voor de ander. Bijvoorbeeld door je wenkbrauwen en oogspieren meer te gebruiken. Pas uiteraard op met te ‘’grote’’ gebaren. Let op dat het nog natuurlijk blijft en geen mime toneelstuk wordt.

3. Afstand tot elkaar
In contact met anderen, kun je spreken van vier verschillende zones. Deze zones bepalen de afstand tot de ander en geven indirect de ervaren nabijheid met de ander aan. Hoe dichterbij, hoe persoonlijker het contact.

In de theorie van Edward Hall wordt onderscheidt gemaakt tussen de publieke zone (vanaf 3,6 meter), de sociale zone (1,2 tot 3,6 meter), de persoonlijke zone (45 tot 120 centimeter) en de intieme zone (tot 45 centimeter). Júist in de persoonlijke of intieme zone voelen mensen zich met elkaar verbonden. Op 1,5 meter van elkaar, denkt het brein dat we in iemands sociale zone zitten, dit heeft invloed op het onderling contact.
Hoewel de sociale zone misschien erg vriendschappelijk klinkt, zitten hier meestal mensen in waarmee we wat minder persoonlijke connectie en minder diepgaand contact hebben, zoals collega’s of buren. Om te compenseren dat jouw vrienden en familie ook opeens van de persoonlijke naar de sociale zone zijn gegaan, kun je ook hier weer je handpalmen of polsen laten zien. Dit zijn kwetsbare delen van ons lichaam en geven een gevoel van openheid. Ditzelfde geldt voor de onderkant van je bovenlijf. Om aan te geven dat je benaderbaar bent, is het belangrijk om te zorgen dat je geen blokkade voor je hebt zoals bijvoorbeeld een brochure, tas of gewoon, je eigen armen.

4. Ga in gesprek
Als laatste is het goed om je bewust te zijn van het gesprek wat je voert en het signaal wat je aan anderen af wil geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de stand van je voeten. Zijn mensen geïnteresseerd in het gesprek wat ze voeren, dan is de stand van de voeten vaak naar elkaar gericht. Wanneer men een gesprek wil afronden of ervoor openstaat een extra gesprekspartner te verwelkomen, zie je dat één voet meer naar de zijkant is gericht. Deze kennis kun je in jouw voordeel gebruiken. Ook om een goede indicatie te krijgen van of je zelf aan kan sluiten bij een gesprek, is het dus belangrijk om te letten op de stand van de voeten.

Bewust worden van de signalen uit je omgeving?

Volg onze Lichaamstaal Fundamentals Training of wordt een echte Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training.

Lichaamstaaltraining voor uw organisatie?

Een greep uit onze klanten:

Dit zeggen onze deelnemers

Hein Heijen

Academie voor Gedragskennis Expert Toegepaste Neuromarketing en Beïnvloedingspsychologie
Hein Heijen
Ik heb Denise twee keer gezien als spreker in het AFAS Theater. Denise is van kop tot teen een gepassioneerde vakvrouw. Ik ben onder de indruk van haar manier van presenteren; gestructureerd, overzichtelijk. De directe toepasbaarheid, op alle gebieden van zakelijk tot privé, is groot. Denise haar manier van presenteren is uniek, dynamisch en 'speels', ze is authentiek en congruent. Haar eigen bewuste en onbewuste lichaamstaal laat duidelijk zien: this girl walks her talks!

Jortijn Bijl

AFAS Marketing Manager
Jortijn Bijl
Ik heb een presentatie van Denise mogen bijwonen over body language en daarna een tweedaagse training gevolgd. Zowel de presentatie als de tweedaagse training hebben me al mooie handvatten gegeven om mijn dagelijks werk beter te kunnen doen! Daarnaast heeft Denise de capaciteit om soms ietwat moeilijke materie makkelijk en begrijpbaar uit te leggen, waardoor de theorie ook direct in de praktijk toe te passen is. Met body language ben je echter nooit uitgeleerd, vandaar dat ik ook haar vervolgtraining, de Master, zeer zeker ga volgen! Ik raad iedereen aan die op professioneel vlak contact heeft met mensen, trainingen of presentaties van Denise bij te wonen!

Huib Boissevain

Annexum CEO
Huib Boissevain
De cursus Body Language Professional is een echte aanrader! In twee dagen krijg je inzicht hoe beter te kijken naar de lichaamstaal van jezelf en anderen informatie geeft, hoe je overkomt en wat je leert over anderen. Op een hele leuke manier maak je kennis met diverse methoden en technieken. Denise is echt deskundig en laat met allerlei leuke voorbeelden zien dat je veel meer kan waarnemen dan je denkt. Een heel plezierige docente. Ik heb met plezier meegedaan en ga zeker verder met het ontwikkelen van mijn kennis over Body Language.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!