Liegen. Of je het nu leuk vindt of niet, we doet het allemaal. Soms bewust: om iemand anders niet teleur te stellen of omdat we ergens geen antwoord op weten en niet stom over willen komen. Soms meer onbewust: omdat we júist wel denken het antwoord te weten of de verkeerde informatie blijken te hebben. Maar is het dan nog liegen? En vooral, waar kan je op letten om te ontdekken of iemand liegt? En hoe heb je het hier vervolgens met de ander over? Je leest het hier.
‘Een leugentje om eigen bestwil’, een uitspraak die menig mens kent. Er zijn vele redenen waarom mensen liegen. De waarheid komt soms hard aan. Bovendien willen we graag aardig worden gevonden door onze omgeving. Op deze manier voelen we ons veilig, op ons gemak en verbonden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die bijna altijd eerlijk zijn, worden ervaren als sociaal onhandig. Liegen kan dus zeker een sociale functie hebben. Maar, zoals iedereen weet, kan een leugen ook in het verkeerde keelgat schieten of uiterst onhandig aflopen. Eén ding is zeker: we willen niet in de zeik worden genomen.
Neurologisch en non-verbaal gezien, is er een overeenkomst tussen liegen en je ongemakkelijk voelen. Liegen brengt in vele gevallen spanning met zich mee. We zijn namelijk niet gemaakt om te liegen, het kost ons brein meer energie en geeft ons geen fijn gevoel. Wanneer iemand zich ongemakkelijk voelt, zie je vaak signalen van verhoogde stress. Ditzelfde gebeurt wanneer we liegen. Je brein moet hard aan het werk om een alternatief scenario te verzinnen dan de herinnering die in je opkomt bij het horen van een vraag. En dit vervolgens ook nog overtuigend brengen met congruente non-verbale signalen alsof je het écht hebt meegemaakt. Je moet goed getraind zijn om de signalen van extra inspanning en ongemak die liegen oproept, te kunnen onderdrukken én je verzonnen verhaal overtuigend te brengen.
Zoals we wel vaker hebben benoemd, kun je nooit op basis van één signaal een uitspraak doen. Deze fout wordt ook vaak gemaakt bij liegen. ‘Hij krabt aan zijn neus dús hij liegt’. Was het maar zo simpel. Dan zou iemand als Bernie Madoff niet zoveel schade hebben kunnen aanrichten.
Het is ook bij het herkennen van liegen erg belangrijk om alert te blijven op combinaties van signalen voordat je met enig vertrouwen een conclusie kunt trekken. Nadat je hebt bepaald wat iemands baseline in de specifieke context is, kun je gaan kijken welke clusters van signalen je kunt ontdekken. Bij liegen is dit extra belangrijk. Je wilt namelijk voorkomen dat je iemand onterecht beschuldigd. Vier van de negen meest voorkomende signalen tijdens het liegen, of ‘RED flags’ zoals we die noemen, nemen we hieronder met je door. Houdt in je achterhoofd dat deze signalen niet per definitie betekenen dat iemand liegt, maar dat het een signaal is dat vaker voorkomt wanneer iemand liegt.
Leugen herkennen? Trap niet in de valkuil
Het is belangrijk om te onthouden dat al deze signalen LOS van elkaar, een andere betekenis kunnen hebben. Wanneer ze echter herhaaldelijk, achter elkaar voorkomen, op hetzelfde onderwerp of in combinatie met elkaar, kun je pas spreken van een cluster: een combinatie van signalen die de betrouwbaarheid onderling vergroot. Let hier dus goed op! En, wees je bewust van de valkuilen van té snel willen invullen en beoordelen om maar tot een conclusie te komen.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld door te vragen op het onderwerp om zo te zien of de emotie en bijbehorende signalen zich blijven herhalen. Als dit het geval is, kun je voorzichtig proberen te testen of iemand wellicht niet de waarheid tegen je spreekt. Of checken of de ander het wel met je eens is, door uit te vragen hoe hij of zij erover denkt. Hoe meer je jezelf traint op het leren herkennen van signalen, hoe beter je de vaardigheden ook eigen kunt maken.
Zie je iemand dus herhaaldelijk aan de neus zitten, weet dan ook zeker dat iemand niet verkouden is of een allergie heeft. Ga eerst de externe factoren na voordat je direct overgaat op het maken van een mogelijk foutief verhaal.
In onze Master-training leer je meer over leugendetectie en doen we concrete en leuke praktijkoefeningen om deze complexe vorm van non-verbale communicatie eigen maken. We leren je er graag meer over! Bekijk onze trainingen hier: Lichaamstaal Fundamentals Training of wordt een echte Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training.
In sommige situaties is het handig om direct een goede eerste indruk te maken. Maar valt deze 1e indruk te beïnvloeden met lichaamstaal? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.
Jezelf persoonlijk profileren kan op veel verschillende manieren. Het is daarom belangrijk om een helder doel voor ogen te hebben wanneer je je wilt profileren. Je wilt bijvoorbeeld sterker in je schoenen staan en laten zien wat je kunt en wie je bent. Om een stap hogerop te komen of anderen te overtuigen waarom jij de beste deal hebt in een onderhandeling.