In deze turbulente tijd is videobellen de norm geworden. We communiceren tegenwoordig vaker online, dan offline met elkaar en dan met name ook in zakelijke context. Deze nieuwe manier van onderling contact, heeft gevolgen op het adequaat kunnen inschatten van de non-verbale signalen van je gesprekspartner. Het brein raakt in verwarring waardoor fouten in het videocontact kunnen ontstaan. Hoe kun je je brein nu helpen om online contact zoveel mogelijk te laten voelen als reallife, écht contact en de 3 veelgemaakte fouten voorkomen? Je leest er alles over in dit artikel.

Tips videobellen - Lichaamstaal 1-op-1 videobellen

Tip #1: Let op je camera!

Een heel vaak gemaakte fout tijdens het videobellen, is de stand van de camera. We zijn gewend om de laptop op het bureau te hebben staan. Tijdens het videobellen wordt het scherm vaak naar achteren geklapt. In deze camerapositie word je vanuit onderen gefilmd. Degene die naar jou kijkt, kijkt daardoor letterlijk naar jou op. De hiërarchie van het gesprek raakt zo gemakkelijk uit verhouding.Hierdoor kan de onderlinge relatie, alsmede jouw positie in het gesprek, worden beïnvloed. Zeker wanneer jullie beide op deze manier in beeld zijn! Zo kun je onbewust minder daadkrachtig of juist te autoritair overkomen dan je zou willen.

Daarnaast raakt je brein in verwarring van het beeld, doordat het geen natuurlijk plaatje is wat je ziet. Vanuit deze positie is je kin groter in beeld dan je voorhoofd en er is veel plafond te zien. Kortom, niet de verhoudingen die je ziet wanneer je met iemand aan tafel zit. Dit geeft je brein nog meer het gevoel dat het een digitaal gesprek is. En dat kan het lastiger maken om een goede sfeer te creëren en hetzelfde resultaat te bereiken als in een normaal gesprek. Eigenlijk sta je zo al snel 2-0 achter.

Simpele oplossing met groot effect

In een normaal, face-to-face gesprek, zitten mensen ongeveer op ooghoogte van elkaar. Op deze manier ontstaat een gelijkwaardige verstandhouding in het contact. Om datzelfde gevoel te creëren in een digitaal gesprek, is het belangrijk om ook hetzelfde ‘plaatje’ te creëren voor je brein. Dit kun je heel concreet en gemakkelijk realiseren, door de camera op ooghoogte te plaatsen!

Gebruik bijvoorbeeld een laptopstandaard voor de juiste positie of plaats een stapel boeken of een doos onder je laptop. Zo creëer je hetzelfde beeld en daardoor hetzelfde gevoel als wanneer je bij elkaar aan tafel zit Hierdoor maak je automatisch meer verbinding met de ander. Dit is echt heel belangrijk, want zonder verbinding, heb je ook geen resultaat!

Tip #2: Wees waakzaam op je frame

Let verder op wat je in beeld brengt tijdens het videogesprek. Hierbij gaat het niet alleen om de achtergrond, maar ook om jouw eigen positie voor de camera. De belangrijkste delen van het lichaam om een goed gesprek te voeren, zijn je gezicht, je ogen en je handen.

Denise: als je mijn handen niet zou zien, maakt dit het gesprek veel minder interessant en moeilijker om naar te luisteren. Je handen zorgen er namelijk voor dat je je verhaal kunt illustreren en je op een andere manier je gesprekspartner bij je verhaal betrekt.

Plaats jezelf tijdens het videobellen midden in het frame, waarbij je vanaf je navel in beeld bent tot een paar centimeter boven je hoofd. Deze positie is namelijk vergelijkbaar met een face-to-face gesprek, waarbij je aan tafel zit. Gebruik een effen achtergrond en maak binnen je frame gebruik van ‘negatieve ruimte’. Dit houdt in, dat je niet te dicht bij de camera gaat zitten zodat er rondom jou letterlijk ruimte overblijft. Op deze manier zorg je dat je zelf goed zichtbaar bent voor de ander.

Tip #3: Gebruik je handen als tool

Bij het kiezen van jouw positie, is het van belang om rekening te houden met de manier waarop je jouw handen gebruikt tijdens een gesprek. Ben je iemand die erg veel met je handen illustreert? Dan kan dit via een videocall als afleidend worden ervaren. Je kunt er dan voor kiezen om je beeld iets hoger te plaatsen zodat je handen maar af en toe in beeld komen en niet elke beweging die je maakt direct zichtbaar is. Dus niet je frame vanaf je navel, maar bijvoorbeeld vanaf je borst.

Gebruik je jouw handen eerder weinig? Film jezelf dan juist wel vanaf je navel, zodat je handbewegingen beter zichtbaar zijn en je gesprekspartner langer geboeid blijft.

Denise: Zorg dat je goed zichtbaar bent voor je gesprekspartner, op deze manier kan het videogesprek het meeste voelen als écht, real-life contact. Dit is belangrijk voor de onderlinge relatie.

En als we het dan toch over de handen hebben, is het goed om te weten dat hoe dichter je handen bij de camera komen, hoe groter deze ook in beeld komen bij de ander. Op deze manier kan je hand al snel groter worden dan je hoofd. Dit kan intimiderend overkomen. Maak je vaak grote gebaren? Houdt je handen dan dichter bij je lijf dan je normaal in een gesprek zou doen. Op deze manier blijft het algehele beeld beter in verhouding en werken je handen in je voordeel en niet afleidend.

De kracht van juiste belichting

Verder is het volgens Denise van belang om te letten op de lichtinval tijdens je videocall. Vaak zijn mensen geneigd om met hun rug naar het raam te gaan zitten tijdens een gesprek. Op deze manier komt het licht van achteren. Je laptop-camera kan dit licht niet goed bijstellen, waardoor je gezicht veel donkerder wordt. Voor de ander wordt het zo veel lastiger om jouw gezichtsuitdrukkingen en non-verbale communicatie goed te lezen. En belangrijker nog: Je ogen worden donkerder waardoor het beeld ‘platter’ oogt en het voor de ander moeilijker is om écht contact met je te maken.

Het belangrijkste voor optimaal contact, is volgens Denise om ervoor te zorgen dat het licht in je ogen schijnt. De witte weerspiegeling in het oog geeft je brein namelijk een seintje: ‘hé dit is 3D, ik praat met een echt mens’. Je kunt hiervoor ook een lamp gebruiken. Het gaat erom dat je een lichtbron inzet.

Als je dus wil zorgen dat jouw gesprekken voortaan voelen als een écht gesprek, zorg dan voor een goede positie waarin jij zelf goed zichtbaar bent en het licht dus op je gezicht en ogen valt. Vooral bij videobellen is dit zo ontzettend belangrijk legt Denise uit, digitaal contact verloopt nu eenmaal minder gemakkelijk. De key is, om het gesprek zoveel mogelijk te laten verlopen als normaal (3D-) contact.

Tips videobellen

Wil je meer leren over non-verbale communicatie tijdens videocalls of tijdens reallife gesprekken? Volg dan onze Lichaamstaal Fundamentals Training of wordt een echte Lichaamstaal Pro door het volgen van onze Lichaamstaal Professional Training.

Ontvang de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Volg ons op social media!